Alla rädder för vargen
Redan innan jul gav jag vissa halvlöften om att "ta en titt på speedwayens Elitserien & Allsvenskan" under mellandagarna. Så blev inte fallet, men nu när säsongens enda transferfönster är stängt och trupperna har spikats så blir man väl tvungen, så därför ger jag nu mina tankar om Elitserien i speedway 2011.
Då det har gjorts några ändringar i transferfönstret så har jag inte samtliga ingångssnitt, men låt gå. I bokstavsordning...
DACKARNA
Tänkbar startuppställning:
1. Andreas Jonsson 2,090
2. Hans Andersen 1,614
3. Fredrik Lindgren 1,867
4. Ricky Kling 1,192
5. Rune Holta 2,476
6. Robin Aspegren (gäst) 0,741
7. Joel Larsson *J* 0,500
= 10,480 (0,020)
Övriga tillgängliga förare:
Jurica Pavlic 0,950
Linus Eklöf (gäst) 0,669
Anders Mellgren *J* 0,500
Daniel Henderson *J* (gäst) 0,500
Daniel King
Artur Mroczka
Kommentar:
Jag vill minnas att man redan innan finalmatcherna 2010 var körda kunde läsa om att Dackarna minsann skulle vinna guld 2011, men i mitt tycke går man faktiskt inte in i kommande säsong som favoriter, som annars brukligt är. Man har definitivt spetsen i laget för att vara ett topplag, med en heatledartrio som endast de svenska mästarna kan matcha, men i övrigt då?
Ricky Kling kommer givetvis att få det svårare att ta poäng från en ordinarie position, och hans plats kan vara hotad om Jurica Pavlic löser sina organisatoriska problem. Till ett lägre snitt är Pavlic en tillgång och han tar talangen att plocka poäng som ordinarie i Elitserien.
På reservplats så får jag inleda med att konstatera att jag fullt ut köper Robin Aspegrens byte av elitserieklubb, och önskar honom lycka till, då chanserna till körning är större i Dackarna än i Elit Vetlanda. Det var i.a.f. känslan i vintras, men Dackarnas nyliga kontrakteringar av Artur Mroczka och Daniel King ger definitivt ett tuffare läge för Robin.
Summering:
Målillalaget vet vad man får ut av sina fyra toppförare, och måhända kan man t.o.m. få ut ytterligare av Hans Andersen. Lagets framgång hänger dock rimligen på utvecklingen på position fyra och sex. Om lagledningen kör hårt med förare (Pavlic) som har högre kapacitet än sitt ingångssnitt istället för lokal - och jag får anta billigare - förmåga (Kling) med något lägre kapacitet än det utländska alternativet, då blir man livsfarliga. Igen.
Tips:
Medaljkandidat, som alltid.
*-*-*
ELIT VETLANDA
Tänkbar startuppställning:
1. Janusz Kolodziej 2,231
2. Thomas H Jonasson 1,531
3. Jaroslaw Hampel 2,108
4. Damian Balinski 1,147
5. Jason Crump 2,126
6. Patrick Hougaard 0,852
7. Jacob Thorssell *J* 0,500
= 10,495 (0,005)
Övriga tillgängliga förare:
Martin Vaculik 1,542
Peter Karlsson (gäst) 1,229
Robin Törnqvist (gäst) 0,944
Matej Ferjan 0,773
Christian Agö *J* (gäst) 0,500
Henric Lindqvist *J* 0,500
Michael Sjöqvist *J* 0,500
Kommentar:
De två inledande lagen i denna genomgång är nästan identiskt byggda med starka toppar och förhållandevis oprövade juniorer där utvecklingen främst måste komma på positioner fyra och sex.
I toppen av laget återstår det att se om Janusz Kolodziej kan kopiera sin fantastiska fjolårssäsong, vilket jag tvivlar på eftersom han numera även har en hel GP-säsong att hantera. Å andra sidan tror jag att Jason Crump har mer att ge gentemot 2010. På heatledarsidan står Elit Vetlanda definitivt väl rustade, och man har bra dessutom god back-up i Thomas H Jonasson.
Att åter kontraktera Patrick Hougaard var ett logiskt val, trots att han sänkte sitt snitt ordentligt, ty i denna sport innebär det ju istället att kommande säsong blir bättre ur ett lagbyggande perspektiv. Jag tror även att Damian Balinski har mer att ge än sitt 1,147 och förhoppningsvis kan han få en nytändning med sitt klubbyte. De håller i nyckeln till framgång.
Summering:
Damian Balinski i all ära, men räkna inte med någon ny Janusz Kolodziej där, det vore orättvisa förväntningar på den tuffe polacken. Det ska inte heller behövas för att Elit Vetlanda ska bli ett topplag även under 2011 eftersom truppen är stark rent allmänt, och att Motorstadion innebär ett gigantiskt mentalt hinder för många motståndare, som helt enkelt är slagna på förhand när det vankas bortamatch i Vetlanda.
Tips:
Slutspel. Om eller när det blir dubbelmöte mot Vargarna är den stora faktorn som avgör medaljens valör.
*-*-*
HAMMARBY
Tänkbar startuppställning:
1. Grzegorz Walasek 1,500
2. Magnus Zetterström 1,474
3. Robert Kosciecha 1,524
4. Renat Gafurov 1,472
5. Tomasz Gollob 2,225
6. Andrej Karpov 1,022
7. Alexander Edberg *J* 0,500
= 9,717 (0,783)
Övriga tillgängliga förare:
Simon Stead 1,724
Freddy Godlund *J* (gäst) 0,500
Henrik Karlsson *J* (gäst) 0,500
Andreas Messing (gäst) 0,500
Rory Schlein
Kommentar:
Att kunna mönstra Tomasz Gollob som topp i laget är givetvis så gott som något annat lag kan mönstra, och hade inte nykomlingen landat honom så hade man kunnat boka en omedelbar returbiljett till Allsvenskan, hur mycket hemmafördel Gubbängen än ger.
Resten av de ordinarie platserna består dock av ett gäng förare som knappast känns särskilt pålitliga vad gäller poängplockande. Grzegorz Walasek är givetvis det största frågetecknet av alla, seriens kanske största enigma då han kan ta tvåsiffrigt borta för att sedan inte slå en motståndare på hemmaovalen en vecka senare. Ofta känns det som att just Walasek har ett lockande ingångssnitt, men man måste komma ihåg att han har liknande snitt år efter år p.g.a. en anledning.
Som nykomling har man givetvis fått plocka in en del nya förare för att kunna göra sig gällande i Elitserien, men Alexander Edberg fyller juniorpositionen även till våren, och Andrej Karpov är också kvar från den trupp som körde allsvenskt förra året. Den allra färskaste värvningen, Rory Schlein, tror jag tar reservplatsen jämte Edberg, men eftersom jag inte har hans snitt så väljer jag att inte lista honom i laguppställningen ovan.
Summering:
Sammantaget får Hammarby vara nöjda med sitt lagbygge, med tanke på hur sent man kunde börja med sin trupp efter höstens stora SVEMO-soppa, och man har definitivt chans att hänga kvar i serien trots att två lag får lämna serien. I Gubbängen har man en hemmabana som definitivt ger hemmafavör, där man även kan rubba förväntade topplag, men på bortaoval kommer man att få det svårt, trots världsmästaren i laget.
Tips:
Man kommer att ta en och annan skalp, slutar i nedre tredjedelen men hänger kvar efter kval.
*-*-*
INDIANERNA
Tänkbar startuppställning:
1. Bjarne Pedersen 1,540
2. Simon Gustafsson *J* 1,367
3. Piotr Protasiewicz 1,716
4. Antonio Lindbäck 1,520
5. Ryan Sullivan 1,869
6. Niels-Kristian Iversen 1,339
7. Henrik Gustafsson (gäst) 1,117
= 10,468 (0,032)
Övriga tillgängliga förare:
Grzegorz Zengota 1,211
Joonas Kylmäkorpi 0,880
Kommentar:
Walasek, "Zorro" och Gafurov ut. Sullivan, Lindbäck och "Henka" in. Spontant är det en uppgradering, och framför allt innebär det ett lyft i toppen av laget. Ryan Sullivan må vara 36 år men flög under radarn hos Rospiggarna under 2010 och studsade faktiskt tillbaka från en ganska miserabel säsong dessförinnan. "Pepe" Protasiewicz gick förvisso åt andra hållet under fjolåret, men känns som en varannanårsförare som kan förbättra sig.
Mannen vars oroliga startförfarande t.o.m. retar gallfeber på sin egen lagledare, Antonio Lindbäck alltså, har en hög högstanivå som han visar mest i internationella sammanhang. I serien återstår dock att finna en jämnhet som är värdig en 25-årig landslagsman som kör i Grand Prix. Antonio har inte heller gjort sig känd som någon gigant på längre banor, men just därför kan detta vara ett bra steg för hans personliga utveckling på sikt. Om det hjälper Indianerna i år återstår att se.
På reservplats hos Kumlalaget återfinns seriens statistiskt bästa reserver, även om Piraterna och Lejonens reservpar är i klass med Niels-Kristian Iversen och Henrik Gustafsson. Tiden är givetvis på väg att springa ifrån "Henka", som fyller 41 i augusti, men som reserv håller han fortfarande och runt Sannahed (ja, jag vet att det heter ICA Maxi Arena) så kan han även slå en och annan ordinarie i motståndarlagen. På bortaoval kanske Joonas Kylmäkorpi är ett bättre alternativ.
Summering:
Efter att ha fått byxorna neddragna med två stora förluster i sin kvartsfinalgrupp, mot de slutliga finalisterna förvisso, så har man agerat under lågsäsongen. Man har förstärkt, och man har återigen ett brett lag som borde ha kapacitet att gå långt, men konkurrensen om platser bland de fyra främsta är stor. Min känsla är att just Indianerna samt Piraterna och Lejonen slåss om den sista slutspelsplatsen. Däremot kan man inte styra den stora avgörande faktorn i detta trekejsarslag, nämligen Emil Sayfutdinovs vara eller icke i Piraternas laguppställning.
Tips:
Indianerna saknar en joker á la Sayfutdinov och missar slutspel. Man klarar sig dock kvar utan problem.
*-*-*
LEJONEN
Tänkbar startuppställning:
1. Chris Holder 1,685
2. David Ruud 1,464
3. Kenneth Bjerre 1,535
4. Troy Batchelor 1,614
5. Mikael Max (gäst) 1,531
6. Leon Madsen 1,037
7. Dennis Andersson *J* 1,378
= 10,244 (0,256)
Övriga tillgängliga förare:
Darcy Ward 1,638
Piotr Swiderski 1,505
Sebastian Aldén (gäst) 0,900
Oliver Berntzon *J* 0,500
Daniel Pytel 0,500
Mathias Thörnblom *J* 0,500
Kommentar:
En ny verklighet tonar numera upp sig i Gislaved, nämligen livet efter Pedersen, Adams, Fröjd och tre raka SM-finaler. Nu är det dags för landsmän till Adams att bära ansvaret, tillsammans med Kenneth Bjerre som gör comeback i Elitserien. Chris Holder och danske Bjerre vann varsin GP-tävling under 2010, samtidigt som båda klarade varsin plats bland världens åtta främsta. Man har definitivt kapaciten att vara ett bra par i avgörande moment även i Elitserien, så upp till bevis!
Överlag har Gislavedslaget en jämnstark trupp där såväl dubble juniorvärldsmästaren Darcy Ward som Piotr Swiderski borde kunna gå in och göra jobb som ordinarie, även om den unge australiensaren gör sin första säsong på svensk mark. Lagledningen har många alternativ att välja mellan, såväl inför match som under match, då det alltid kommer att finnas några som är stekheta, medan andra är betydligt svalare.
Som tidigare konstaterats har Indianerna måhända det - på pappret - bästa reservparet, men Lejonen har ett synnerligen kompetent par som dessutom är yngre och känns betydligt mer spännande. Elit Vetlandas länsrival kommer alltid att kunna mönstra ett starkt reservpar, för om Dennis Andersson skulle avancera till en ordinarie plats lär David Ruud ta dennes reservplats. 31-åringen som nästan ensam höll liv i den andra finalen i Vetlanda i höstas, från just reservplats.
Summering:
Tidigare har Lejonen kunnat smyga med i bakgrunden för att sedan vara som starkast när det verkligen gäller. År 2011 blir en ny upplevelse där man lär behöva gå för fullt redan från start för att nå slutspel. Truppen är inte lika spetsig, och även runt lagets tidigare ointagliga fort till hemmaoval kan man numera tappa poäng. Visst finns det kapacitet i denna unga trupp, men jag undrar om man räcker till. Bjerre/Holder håller i nyckeln, tar de med sig GP-formen till serien så finns chansen.
Tips:
Man kämpar för att nå en fjärdeplats men får istället köra negativt kval, vilket man reder ut enkelt.
*-*-*
PIRATERNA
Tänkbar startuppställning:
1. Greg Hancock 2,019
2. Linus Sundström *J* 1,243
3. Rafal Dobrucki 1,548
4. Maciej Janowski 1,512
5. Jonas Davidsson 1,877
6. Przemyslaw Pawlicki 1,231
7. Jesper B Monberg 1,036
= 10,466 (0,034)
Övriga tillgängliga förare:
Emil Sayfutdinov 1,813
Daniel Davidsson (gäst) 0,803
Anton Rosén *J* (gäst) 0,563
Tobias Bäck *J* 0,500
Tomas Bäck *J* 0,500
Kommentar:
Vilken överenskommelse har man egentligen med Emil Sayfutdinov? Till stor del avgör det Piraternas öde under säsongen 2011. För två år sedan så var tanken att Motalalaget skulle slänga in ryssen i slutspelet, "problemet" var att man inte ens tog sig dit. Är tanken densamma i år så är risken stor att man återigen bommar slutspel och låter Emils insatser brinna inne, men om Stefan Andersson har honom tillgänglig i "rätt" matcher i grundserien så ökar slutspelschanserna drastiskt.
Överlag så har Piraterna ett lagbygge som ser ganska tilltalande ut, även utan världens bästa ryss. Greg Hancock och Rafal Dobrucki har rutinen bland de ordinarie, och duon kompletteras med Jonas Davidsson som filade ner sina markanta skillnader mellan hemma- och bortaform under 2010, och blir allt mer en tillgång även på bortaovalerna. Jesper B Monberg har också rutin, och kommer säkert att köra hela året som reserv efter att ha kört till sig ett lågt snitt som ordinarie i Rospiggarna.
Rutin och ungdomlig entusiasm med utvecklingspotential, så är mixen hos Piraterna. Sistaårsjunioren Linus Sundström tar sina poäng i Elitserien, men framför allt ser östgötarnas båda polska -91:or mycket spännande ut. Przemyslaw Pawlicki kom aldrig till grepp med fjolårets hemmaoval i Hallstavik utan slutade med ett bortasnitt som var tre poäng högre än sitt hemmasnitt. Han var lagets dominant vid bortamatchen i Motala, och lär bli en tillgång, precis som Maciej Janowski.
Summering:
Laget som huserar på Biltema Arena har ett manskap som kan ta sig till slutspel även utan Emil Sayfutdinov, men rätt använd i rätt matcher så blir det han som definitivt fäller avgörandet i kampen mot Indianerna och Lejonen om den sista slutspelsplatsen. Många lag åker dock bra i Motala, men kan man bygga vidare på det faktum att endast ett motståndarlag vann i Motala under 2010, då är det ytterligare en faktor som talar för ett piratlag i slutspel även i år.
Tips:
Man tar sista slutspelsplatsen, men torskar i semifinal.
*-*-*
VALSARNA
Tänkbar startuppställning:
1. Grigorij Laguta 1,455
2. Artem Laguta 1,286
3. Tomasz Gapinski 1,565
4. Scott Nicholls 1,279
5. Daniel Nermark 1,692
6. Dave Watt 1,100
7. Ludvig Lindgren *J* 0,838
= 9,215 (1,285)
Övriga tillgängliga förare:
Adrian Gomolski 1,532
Victor Palovaara *J* 0,500
Andreas Westlund *J* (gäst) 0,500
Krzysztof Buczkowski
Kommentar:
Trots en miserabel säsong i fjol, med endast fyra inkörda poäng, så lyckades man klara sig kvar på bekostnad av Rospiggarna. Hoppet om att undvika nedflyttning i år står till en starkare reservsida samt Scott Nicholls, faktorer som inte borde kännas tillräckligt tillfredsställande för nye lagledaren Jerker Eriksson.
Ludvig Lindgren är förstås en uppgradering på juniorpositionen, precis som ojämne australiensaren Dave Watt (inledningsvis) blir en tillgång på reservplats. Faktum är att Valsarna alltid kommer att ha en stark förare på reservplats hela året, och "Ludde" har rutin trots sina unga år. Reservsidan är inte lagets problem.
Den stora frågan i Värmlandsskogarna är vem/vilka som ska ta heatsegrarna på reguljär basis. De som är listade som heatledare i den föreslagna laguppställningen ovan är fullt kapabla att vara bra i enstaka matcher, men överlag är man seriens svagaste topptrio. Scott Nicholls då? Han har jag väntat på att han ska blomma ut även i Sverige, men det tycks aldrig hända.
Summering:
Lagledar-Jerker ser jag som en god vän till mig, men jag lider lite med honom inför denna uppgift. Visserligen finns inte pressen á la Målilla att vinna SM-guld med ett bra lag, men det gäller ändå att hänga kvar i detta fall. Man kan säkert stå för en eller annan skräll, men tabellen brukar inte ljuga efter en hel säsong, över vilket man inte kommer att räcka till.
Tips:
Jag tror på degradering, tyvärr, antingen som niondeplacerat lag eller efter nedflyttningsmatcherna.
*-*-*
VARGARNA
Tänkbar startuppställning:
1. Adrian Miedzinski 1,915
2. Lee Richardson 1,683
3. Nicki Pedersen 1,895
4. Kim Nilsson *J* (gäst) 1,254
5. Krzysztof Kasprzak 1,892
6. Tai Woffinden 1,067
7. André Hertzberg *J* 0,500
= 10,206 (0,294)
Övriga tillgängliga förare:
Michael Jepsen Jensen 1,418
Maksims Bogdanovs 1,415
Adam Skornicki 1,405
Eric Andersson (gäst) 1,008
Magnus Karlsson (gäst) 0,816
Viktor Bergström 0,500
Kommentar:
Elit Vetlanda fick sju röster som SM-guldvinnare vid elitserielagens gemensamma presskonferens i tisdags, och Indianerna och Piraterna fick varsin röst. Hur Dackarna och - framför allt - just Vargarna kunde undvika dessa röster är ett magitrick som skulle få trollkarlen Gandalf att bli förstummad.
Redan sedan tidigare hade Vargarna ett par kompetenta heatledare i form av polackerna Kasprzak och Miedzinski, och detta har man kryddat med värvningarna av Lee Richardson och Nicki Pedersen. Tillsammans skapar detta en kvartett som kommer att hålla laget kvar i vilken match som helst under Elitseriens säsong, oavsett motstånd och bana.
Kim Nilsson är bland Sveriges främsta juniorer, och på reservsidan har Tai Woffinden ett mycket lågt snitt i förhållande till sin kapacitet. Jag har svårt att tro att dennes säsong i Grand Prix var till särskilt mycket gagn för honom, men nu när han kan koncentrera sig på ligaspeedwayen så bör det bli en snittmässig uppgång, något om Peter Jansson givetvis är glad över.
Summering:
I fjol bommade östgötarna slutspel, men helt klart är att man inte har tänkt att upprepa detta i år, trots att det numera "bara" är fyra lag till slutspel. Ett bra beslut, för övrigt. Inte på många säsonger har det varit så stora chanser att den småländska dominansen bryts som i år, det är ett faktum.
Tips:
Kombinationen starkt lag och bra hemmafavör gör att man är min favorit till guldet.
*-*-*
VÄSTERVIK
Tänkbar startuppställning:
1. Rafal Okoniewski 1,436
2. Peter Ljung 1,534
3. Sebastian Ulamek 1,442
4. Nicolai Klindt 1,420
5. Chris Harris 1,789
6. Adam Shields 1,354
7. Pontus Aspgren *J* (gäst) 0,518
= 9,493 (1,007)
Övriga tillgängliga förare:
Tomasz Jedrzejak 1,305
Travis McGowan 1,150
Andreas Bergström (gäst) 0,500
Tim Gudmundsson *J* (gäst) 0,500
Oskar Karlsson *J* 0,500
Kommentar:
Om Lejonen får ta sig an ett liv utan Nicki Pedersen så är det om möjligt ännu tuffare på andra sidan av Småland, där Västervik ska ta tag i sig själva utan självaste världsmästaren Tomasz Gollob. Utan en ordentlig ersättare hamnar man otvivelaktigt i gruppen som kan benämnas "nedflyttningskandidater", Sebastian Ulamek får ursäkta. Nämnde Ulamek är en helt okej förare, men definitivt inte i klass med sin flyktade landsman.
Precis som exempelvis Valsarna så kommer dock Västervik alltid att ha en stark man på reservplatsen, vilket inledningsvis tycks bli Adam Shields. Dessutom har man uppgraderat juniorpositionen, även om Pontus Aspgren visserligen är skadebenägen. Tillsammans med Tim Gudmundsson är man likväl ett bättre par än vad man kunde mönstra under 2010, med Bergqvist/Messing.
Däremot ser jag inte vitsen med att behålla Travis McGowan före Denis Gizatullin, för medan ryssen hade kunnat bidra när han faktiskt hade kunnat vara med, så ser jag inte riktigt samma sannolikhett till stort poängmakanden hos australiensaren McGowan. Lagledare Messing har dock haft honom i Rospiggarna, så han vet säkert vad han gör.
Summering:
Västervik går en tuff säsong till mötes, så ärlig måste man vara, och jag gissar att man själva är införstådda med faktumet. Chris "Bomber" Harris måste ta över ledarrollen i Västervik genom att visa samma klass som avslutningen av fjolårets GP-serie, men måhända blir det en mer lättåkt hemmaoval (kontra Hammarbys hemmaoval Gubbängen) som blir lagets fall.
Tips:
Man undviker niondeplatsen, men torskar i nervdallrande nedflyttningsmatcher mot Hammarby.
*-*-*
SUMMERING
1. Vargarna
2. Elit Vetlanda
3. Dackarna
4. Piraterna
5. Indianerna
6. Lejonen
7. Hammarby
8. Västervik
9. Valsarna
SM-guld: Vargarna
Rätt eller fel? Vi får väl se, men lämna gärna en kommentar i kommentatorsfältet. :-)
Jag hoppas kunna presentera något liknande vad gäller Allsvenskan, men vågar inte lova något...
Slutligen så reserverar jag mig för eventuella felaktigheter vad gäller snitt. Dessutom vill jag poängtera att även om jag jobbar för Elit Vetlanda Speedway AB så är detta mina egna tankar, och ingen annans.
Glad Påsk!
//Anders
Detta var jätte intressant. Jag tror nog att du tippar ganska rätt men visst vore det kul om Elit kunde försvara sitt guld, men det ska köras om det och jag tror nog att ditt tips verkar rätt bra. Ha nu en bra påsk du vet var vi bor om du känner för att prata. GLAD PÅSK PÅ DEJ ÄT INTE FÖR MÅNGA ÄGG BARA. Jag hittade mitt körkort.